SEKTOR PENDIDIKAN PALESTIN SEMAKIN MEROSOT. BANTU SELAMATKAN MASA DEPAN GENERASI MUDA DI PALESTIN.

NGO Berperanan Penting: Kadar berhenti sekolah keseluruhan Palestin dilihat semakin meningkat pada peringkat menengah. 
Namun, di Gaza menunjukkan kadar lebih rendah disebabkan peranan besar NGO & CSO dalam menyediakan servis pendidikan.
[The 2014 Palestine Human Development Report]Defisit Belanjawan Besar: Sektor pendidikan di Gaza mengalami defisit belanjawan yang besar dan kekurangan kakitangan. 850 orang guru diperlukan di sektor pendidikan, namun bahagian politik Palestin telah menghalang Gaza daripada mengambil lebih ramai guru disebabkan krisis kewangan.
[The Euro-Mediterranean Human Rights Monitor - Jan 2021]


Kesesakan Pelajar Setiap Kelas:
 Gaza perlukan 86 buah sekolah tambahan dengan kapasiti bilik darjah sebanyak 1,081 buah. Purata bilangan pelajar setiap kelas pada tahun 2020 melebihi 42 orang pelajar, berbanding sekitar 36.5 pelajar pada tahun 2005.
[The Euro-Mediterranean Human Rights Monitor - Jan 2021]


KADAR CELIK HURUF PALESTIN ANTARA PALING TINGGI DI DUNIA: 97%.Tahukah kalian? Keputusan keseluruhan peperiksaan di Gaza sentiasa lebih baik dari Tebing Barat. MasyaAllah!


Ini terbukti apabila  pelajar Gaza bernama Shams Ahmad Abu-Amra mendapat markah setinggi 99.3%! Tempat di tangga pertama Palestin dalam peperiksaan tawjihi (SPM).


"Tak pernah saya rasakan sebegini teruja. Ini adalah saat yang paling gembira dalam hidup saya." Gadis ini mendapat tawaran biasiswa penuh untuk melanjutkan pelajarannya di Jordan.

GENERASI SALAHUDDIN AL-AYYUBI.Palestin sangat perlukan generasi pelajar berkualiti untuk mencorak kepimpinan baru yang akan menyumbang kepada pembentukan negara bebas dan berkuasa.


Mengeruhkan lagi kepada masalah sedia ada, pelajar yang berpotensi besar seperti ini kekurangan institusi yang berminat dengan mereka.


Tak seperti negara lain, institusi sedia ada juga tak memfokuskan dalam pembentukan para pemimpin masa hadapan.
PENDIDIKAN JALAN PEMBEBASAN.


Memandang serius akan hal ini, CGM mengambil inisiatif untuk menubuhkan sebuah 
sekolah elit yang diberi nama Sekolah Malaysia.

Sebuah sekolah khas untuk pelajar cemerlang dengan hafalan Al-Quran yang mantap, seiring moto: Pelajar Cemerlang Hari Ini, Pemimpin Masa Hadapan.


Ianya adalah projek paling penting untuk Palestin ketika ini. Buat pertama kali, anak-anak paling bijak dan berbakat di Gaza dikumpulkan di bawah satu bumbung.


Dengan aspirasi menggunung mendokong tanggungjawab memimpin pembebasan Al-Aqsa, kini Sekolah Malaysia telah mempunyai kelengkapan fasiliti yang mencukupi.


Antara kejayaan terbaru Sekolah Malaysia pada tahun 2021 adalah, dengan bantuan dan sokongan daripada rakyat Malaysia, sebuah lagi Sekolah Malaysia untuk pelajar perempuan telah dibuka dan dirasmikan pada 31 Ogos 2021.

 BANTUAN BIASISWA MAHASISWA CEMERLANG.

Video di atas merupakan sedutan temu bual dalam sebuah rancangan televisyen di Gaza.


Gadis yang kami tawarkan biasiswa menyambung pelajaran ke universiti ini, menduduki tangga ke-2 di Palestin dalam peperiksaan tawjihi.


Ramai anak Palestin yang cemerlang akademiknya, namun disebabkan kemiskinan dan faktor-faktor lain mereka tidak berpeluang menyambung pelajaran.


Dengan wujudnya projek sekolah dan bantuan biasiswa ini, kami harap mereka dapat kembali menyumbang kepada sosio-ekonomi Palestin.


BANTUAN PENDIDIKAN PELAJAR MALAYSIA TAK ADA KE?

Haa, untuk kempen pendidikan kali ini, kami mengambil inisiatif untuk mewujudkan bantuan bagi pelajar-pelajar asnaf di Malaysia termasuk pelajar-pelajar Palestin yang menuntut di Malaysia.


KITA MUNGKIN TAK MAMPU MENGUBAH SELURUH DUNIA, NAMUN KITA MAMPU MENGUBAH DUNIA SESEORANG.

USAH KITA BERKIRA TENTANG HARTA DAN PAHALA, BILA NIAT DAN KEIKHLASAN SUDAH TIMBUL DI HATI 


“Bandingan (derma) orang-orang yang membelanjakan hartanya pada jalan Allah, ialah sama seperti sebiji benih yang tumbuh menerbitkan tujuh tangkai; tiap-tiap tangkai itu pula mengandungi seratus biji.


Dan (ingatlah), Allah akan melipatgandakan pahala bagi sesiapa yang dikehendakiNya, dan Allah Maha Luas (rahmat) kurniaNya, lagi Meliputi ilmu pengetahuanNya.” 
(Surah al-Baqarah: 261)

MAKLUMAT PENTING


Untuk sumbangan selain pakej ditawarkan, boleh salurkan terus ke akaun rasmi Persatuan Cinta Gaza Malaysia, Maybank 5648 1050 7826.


Rujukan sumbangan: Edu.


Sebarang pertanyaan dan resit rasmi, WhatsApp Cik Nadia (Donor Relation) di nombor 010-2525331.Cinta Gaza Malaysia sangat menghormati privasi anda.

Maklumat anda dimasukkan dalam senarai SMS kami secara automatik. Sekiranya anda tidak mahu menerima sebarang notifikasi daripada kami, sila klik link di bawah untuk unsubscribe.


Perhatian! Sila lengkapkan borang di bawah.

Ruangan yang wajib diisi

PILIHAN SUMBANGAN

Pilihan Kuantiti Nilai (RM)
SUMBANGAN SEKOLAH MALAYSIA - RM2,000
SUMBANGAN BIASISWA PELAJAR UNIVERSITI GAZA - RM1,000
BIASISWA PELAJAR PALESTIN DI UNIVERSITI ASEAN - RM500
BANTUAN KEWANGAN PENDIDIKAN PELAJAR PALESTIN - RM300
BANTUAN PENDIDIKAN PELAJAR DI MALAYSIA - RM100
INFAK PENDIDIKAN - RM50
INFAK PENDIDIKAN - RM30
JUMLAH
JUMLAH KESELURUHAN (RM)
Caj Perkhidmatan Peniaga (RM)

BUTIRAN PENYUMBANG

BUTIRAN SUMBANGAN

Sila lakukan bayaran berjumlah RM ke akaun bank pilihan anda di bawah.

  • Anda mesti memasukkan emel cintagazamalaysia@gmail.com di ruangan emel semasa melakukan transaksi menerusi Perbankan Internet.
  • Anda mesti mengambil dan memuat naik gambar bukti pembayaran jika anda melakukan transaksi menerusi Mesin Deposit Tunai.
PenamaPERSATUAN CINTA GAZA MALAYSIA
No. Akaun564810507826
Buka Maybank2u